Je čaj trošku tajemný. Dříve se tak označovaly všechny lisované čaje, které byly vyrobeny v čínské provincii Yunnan. Dnes pod názvem Pu Erh nebo Pchu-er najdeme jen čaje fermentované dodatečně, a to za účasti bakterií a plísní. Nelekejte se! Oba mikroorganismy se přirozeně vyskytují na čajovníkových lístcích.
Dodatečně fermentovaný čaj má chuť, na kterou si mnozí čajomilci musejí zvyknout. Někomu Pu Erhy učarují s prvním douškem, jiný se k nim „propije“ delším zkoušením. Jsou zvláštně zemité. Sypané Pu Erhy mohou vynikat silnou svíravostí a nahořklostí měnící se v dlouhou nasládlost. Lisované čaje tohoto typu bývají nasládle až medovitě zemité, hořkosladké a svíravé jen minimálně.
Zvláštní je také fakt, že na rozdíl od ostatních čajů, Pu Erhům stáří prospívá. Nejstarší čaje bývají velmi jemné, ale taky velmi drahé. Na trhu lze opatřit čaje 30 i 50 let staré. Většinou si je ale dobře střeží největší specialisté a milovníci Pu Erhů pro vlastní potřebu a potěšení přátel.
JE PU-ERH SKUTEČNĚ ČÍNSKÝ PENICILIN?
Občas se mu tak říká. Díky unikátnímu způsobu výroby obsahuje málo teinu, zato dost antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek. O skvělých výsledcích v prevenci a řešení zejména civilizačních neduhů mluví desítky odborných studií.
Journal of the Science například publikoval zprávu, že Pu Erh vykazuje aktivitu vedoucí ke snížení hladiny cukrů a tuků v krvi. Oncology Research Featuring Preclinical and Clinical Cancer Therapeutics informoval o výsledcích výzkumu na krysách, který prokázal totéž. Journal of Agricultural and Food Chemistry otiskl text uvádějící, že konzumace Pu Erhu významně snižuje výskyt koronárních a cerebrovaskulárních příhod a má nezanedbatelný protizánětlivý efekt.
Tolik vědci. Z pohledu tradiční čínské medicíny, která Pu Erh používá víc jak 2000 let, lze čaj popíjet celodenně a dlouhodobě. Kdo tak činí, může se dočkat:
- Redukce váhy: pomáhá pomalu, ale jistě v boji s nevítanými kily.
- Detoxikace: je ideálním nápojem pro období očistných kůr a půstů.
- Udržení správné hladiny cholesterolu: dokáže při konzumaci 3 šálků denně optimalizovat hladinu cholesterolu až o 13 procent za měsíc.
- Zlepšení trávení: usnadňuje trávení tučných jídel, aktivuje látkovou výměnu.
- Posílení imunity: obsahuje vitamin E, který se významně podílí na zvýšení obranyschopnosti organismu.
- Zahnání infekcí: dokáže chránit tělo před infekčními neduhy a zabraňuje množení bakterií. V čaji byla potvrzena přítomnost přírodních antibiotik.
- Odbourání alkoholu: napomáhá rychlejšímu rozkladu alkoholu a zmírňuje příznaky kocoviny.
- Přivolání dobré nálady: obsahuje sice méně teinu než černý nebo zelený čaj, přesto má schopnost navodit relaxaci, uvolnění a příjemnou náladu.