Čaj z maliníku

Maliník jako takový v přírodě nenajdete. Rostlina, z níž s velkou chutí sklízíme červené a šťavnaté maliny, se botanicky jmenuje ostružiník maliník. Až dvoumetrový listnatý keř má domov v Evropě, Asii a dokonce i Japonsku. Na podzim opadává, ale ještě předtím obdaruje milovníky lesního ovoce souplodím drobných peckovic. Samozřejmě tím myslíme, že kdo chce, může si v červenci a srpnu smlsnout na voňavých malinách.

Nejpopulárnější částí rostliny jsou plody. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů C, E, B1, B3, B12, A i minerálních látek se skvěle uplatňují při léčbě horečky, zánětů i posílení obranyschopnosti. Lidové léčitelství doporučuje maliny k podpoře erekce a mužské plodnosti. Zpracovávají se do nálevů, odvarů, marmelád a džemů, často jsou také mraženy.

Listy ostružiníku maliníku jsou doporučovány především pro vitamin C, a to při potížích s žaludkem a střevy, k utlumení silné menstruace i usnadnění porodu. Listy je vhodné sušit, lze z nich připravit nálev nebo uvařit odvar.

Zdravotní benefity čaj

Zdravotní benefity čaj